
برای تقویت اراده طی مراحل ذیل لازم است:
1- ارزیابی: در این مرحله باید به مدت چهار روز، و هر روز پنج دقیقه اعمال و رفتار خود را به بوته امتحان و سنجش درآورید. بررسی كنید كه اعمال شما چقدر به دنبال اراده است و آیا پس از اراده پیگیری و ثبات دارید یا احساسات و محركهای بیرونی شما را متوقف میكند؟ در ضمن تعیین كنید كه چند درصد از اعمال شما به صورت عادت و خالی از اراده است. در این مرحله پی خواهید برد كه اراده شما لااقل در بعضی از موارد نارساست و ملاحظه خواهید كرد كه اگر بعضی از اعمال شما با اراده قوی انجام شود، بازده خیلی بیشتری خواهید داشت و لذا به اهمیت تقویت اراده پی خواهید برد.
2- در مرحله دوم باید از تلقین استفاده كنید. اولا تلقینهای منفی را به تدریج از خود دور كنید؛ مثلا این جمله »من همیشه كارها را ناتمام رها میكنم« یا »هر چیز كوچكی، اراده مرا متزلزل میكند « را از خاطره خود حذف كنید. در عوض باید به خود تلقین كنید كه »كسب اراده قوی برای من آسان است و سعی خود را در این جهت مصروف خواهم كرد.«
3- هر روز تعدادی كار ارادی برای خود ترتیب دهید. این كارها باید مستلزم جد و جهد واقعی باشد. هم چنین این كارها نباید خارج از توانایی فعلی شما باشد؛ مثلاً هر روز صبح برنامهای را برای تمام روز تنظیم كنید. این برنامه بدون اغراق و زیادهروی باشد و سپس به هر قیمتی آن را دنبال كنید. هیچ چیز نباید مانع كار شما شود.
4- تعداد كارهای ارادی و میزان مشكل بودن آنها را به تدریج افزایش دهید.
5- محاسبه: هر شب اعمال ارادی موفق و موارد ضعف را یادداشت كنید. در موفقیتها شكرگزار باشید و در صدد رفع ضعفها برآیید.
6- آخرین نكته كه در واقع هم به منزله شرطی برای همه مراحل بالا و هم عاملی برای تقویت اراده است، توجه به این نكته میباشد كه اولا همه حول و نیروهای ما از خداست و لذا در برابر موانع از خداوند استعانت بجوییم و ثانیا اراده ما باید درجهت اراده خداوند باشد؛ یعنی، آنچه خداوند اراده میكند ما هم اراده كنیم. افرادی كه اراده آنها در جهت معصیت است، ثبات قدم ندارند و به راحتی در برابر مشكلات متوقف میشوند، ولی اگر انسان به دنبال رضای خداوند باشد و خواست او درجهت انجام وظیفه باشد، مسلما اراده او آهنین و خلل ناپذیر خواهد شد.
از جمله اموری كه برای تقویت اراده مناسب است موارد زیر میباشد:
1) روزهداری.
2) ورزش، به ویژه كوهنوردی.
3) مداومت بر عمل خلاف تمایلات پوچ نفسانی.
4) دوری از اموری كه موجب سستی و ضعف اراده میشود؛ مانند خواب زیاد، بیكاری، تنبلی و ...
5) اشتغال به فعالیتهای سخت و دشوار.
نظرات شما عزیزان:
:: موضوعات مرتبط: علمي، ،
:: برچسبها: تقویت اراده, اراده, چه کنیم؟, ,

